+ Voluntar pe internet
Twitter icon

Voluntar pe twitter

Facebook icon

Pasi de urmat
Formular de intentie
CV model europass
Scrisoare de motivatie
top
Andrei Popescu coordonator TiA: “Serviciul European de Voluntariat a este considerat la nivel de Comisie Europeana ceea ce se numeste in engleza„flagship”
bottom

June 20, 2011 | In: , ,

Dragi prieteni ai CVT asa cum v-am obisnuit si pana acum incercam sa va tinem la curent cu ultimele noutati in privinta voluntariatului. In postarea de azi dorim sa va impartasim si voua opiniile lui Andrei Popescu coordonator TiA, spicuite dintr-un interviu recent pe care l-a realizat Marius Hardut din partea Fundatiei Life Tineret.

M.H : SEV anul acesta are alocata cea mai mare suma de bani pentru proiecte si noile modificari de buget la inceput de an au adus inca sume suplimentare SEV. Asta face ca SEV sa fie poate una dintre cele mai importante actiuni ale TiA. De ce?

A.P : din punct de vedere financiar SEV a fost, este si va fi actiunea cu bugetul cel mai mare din program. Vreau sa fiu insa foarte clar: cred ca fiecare actiune este extrem de importanta in sensul ca acopera o nisa de care este nevoie in sectorul de tineret. Frumusetea SEV consta in faptul ca ofera voluntarilor in primul rand, dar si organizatiilor implicate si comunitatilor in care sunt gazduiti voluntari SEV o experienta extrem de intensa. Un astfel de proiect nu este intotdeauna facil, dar oportunitatile de invatare sunt atat de multe si de pline de… miez incat si experientele negative pot deveni o lectie de viata utila. Educatia nonformala si informala este la ea acasa intr-un astfel de proiect. Este o scoala a vietii in miniatura in care poti invata fara teama ca un esec sa aiba reprecusiuni care in viata de zi cu zi ar putea avea efecte mult mai nedorite. Te descoperi, te redescoperi, vezi daca chiar esti atat de tolerant pe cat credeai, iti intelegi mai bine limitele date de un context intercultural

Comisia e recunoscut toate aceste lucruri, si exista un numar de studii efectuate (ultimul fiind chiar parte a evaluarii intermediare a programului Tineret in Actiune) care atesta ca o experienta SEV foloseste tinerilor atat pentru dezvoltarea lor personala, ii stimuleaza sa fie mai implicati in comunitate, dar este utila si pentru dobandirea de competente care duc la cresterea angajabilitatii lor. Din acest motiv, Serviciul European de Voluntariat a este considerat la nivel de Comisie Europeana ceea ce se numeste in engleza„flagship” si se preconizeaza ca acest statut sa fie mentinut si dupa anul 2013 in viitoarea generatie de programe.

M.H : As vrea sa ne incluzi si pe noi in culisele strategiilor Comisiei Europene si te-as ruga sa ne spui cum se vede in acest moment la nivel de Agentie Nationala si Agentie Executiva a TiA viitorul SEV ? Este vreo directie stabilita pentru dupa 2013 si daca DA care este ea?

A.P : Asa cum spuneam si in intrebarea anterioara, SEV va fi si din 2013 o actiune cheie, un „stindard” a programelor de tineret. Nu se prevad schimbari marjore, se face lobby pentru ca din punct de vedere administrativ sa fie mai putin birocratic decat in prezent.

Exista inca mai multe scenarii luate in considerare dar adevarul este ca abia la finalul anului vom sti mai clar cum arata viitoare generatie de programe. Se doreste sa fie ceva mai puternic axata pe dezvoltarea de competente care duc la un plus de angajabilite, antreprenoriat fara a uita insa ca elementul principal este participarea in societate si dezvoltarea societatii civile. In mod cert va exista o legatura mai stransa cu Strategia Europeana in Domeniul Tineretului si initiativa Tineretul in Miscare (Youth on the Move)

In concluzie, SEV ramane un progrm tare al Uniunii Europene desi uneori nu inseamna “numai lapte si miere” dar impreuna cu organizatiile care activeaza in domeniul SEV,  ANPCDEFP doreste sa  identifice si sa gaseasca o rezolvare la problemele care apar in diversele etape ale programului SEV.

 

 

 

 

 

Mesajele sunt inchise.