+ Voluntar pe internet
Twitter icon

Voluntar pe twitter

Facebook icon

Pasi de urmat
Formular de intentie
CV model europass
Scrisoare de motivatie
top
Christmas in a ShoeBox | Timisorenii sunt gazde bune pentru oaspetii din Centrul de Refugiati
bottom

November 29, 2011 | In: , , ,

Fundatia Student Plus, impreuna cu Fundatia pentru siguranta copiilor in Romania,  Institutul Intercultural  Timisoara si Consiliul Local al Tinerilor, cu ocazia sarbatorilor de Craciun, va derula proiectul Christmas in a Shoe Box”, cu activitati ce ii vizeaza pe oaspetii urbei noastre cazati in Centrul de Refugiati Timisoara. La evenimentele propuse vor participa echipele de voluntari ai organizatiilor partenere, dar, in acelasi timp, lista ramane deschisa pentru intreaga comunitate timisoreana.

Contextul creat de fenomenul migratiei: o noua casa, o noua familie

Incepand din octombrie 2011 exista in mod oficial 7 miliarde de locuitori pe planeta noastra. Din cele 7 miliarde, aproximativ 214 milioane de persoane traiesc in afara tarii de origine. Traim intr-o lume in care globalizarea si-a pus amprenta pe fiecare aspect al vietii indivizilor care o formeaza, iar unul din principalele aspecte ale acestui fenomen marcant al secolului nostru este migratia. Este  o lume in care nici o tara nu mai este indepartata si complet independenta de toate celelalte.

Noi, ca romani, probabil ca stim foarte bine ce inseamna sa fii un imigrant in conditiile in care 13% din populatia tarii nu mai « populeaza » momentan tara. Stim ce inseamna sa te confrunti cu birocratia ce vine odata cu calitatea de imigrant, cu diferentele sociale si  culturale si mai ales cu discriminarea, cea care uneori te face sa simti nevoia sa te faci mic si sa te duci acasa dupa ce spui ca esti roman. Dar ceea ce nu multi constientizeaza este faptul ca totusi discriminarea nu este cea mai mare problema cu care un emigrant s-ar putea intalni. Iar acest lucru ni-l demonstreaza persoanele din Centrul de Refugiati care, pe langa faptul ca sunt nevoiti sa-si paraseasca locuintele din motivele cele mai dramatice uneori, traverseaza distante enorme in conditiile cele mai dificile si riscante, in momentul in care intra in alta tara devin solicitanti de azil si, desi viata nu le mai este in pericol, tot nu le apartine. Traiesc in centre de tranzit, in conditii deseori extrem de grele pe baza unor resurse insuficiente pentru toti  fara posibilitate de a avansa si cu frica de a se intoarce, totul pana in momentul legalizarii situatiei lor ; iar in contextul actual, al unor conditii tot mai stricte de acordare a azilului din partea statelor occidentale de teama unor « refugiati falsi », viitori imigranti economici, aceasta legalizare dureaza tot mai mult.

Hannah Arendt, celebra teoreticiana a secolului XX, spunea ca devenim constienti de “dreptul de a avea drepturi, adica dreptul de apartine unei comunitati organizate in care vei fi judecat dupa propriile actiuni si opinii doar in momentul in care , apar milioane de oameni care si-au pierdut si nu-si mai pot  recupera aceste drepturi din cauza unei noi situatii politice globale. Acest lucru il putem invata si noi de la acesti oameni din Centrul de Refugiati, insa in primul rand este nevoie sa constientizam situatia dificila in care se afla. Pentru ca stim cat de greu este sa fii un imigrant si ne putem imagina cat de imposibil de greu este sa fii un refugiat si mai ales pentru ca vrem ca si altii sa isi dea seama de acest lucru, am initiat proiectul Christmas in a Shoebox.

In cadrul proiectului, cu ajutorul tuturor celor ce doresc sa se implice, vom strange diverse lucruri practice ce vor fi donate unui grup de tineri azilanti si copiilor din Centrul de Refugiati Timisoara.

Seria de evenimenteChristmas in a ShoeBox”:

23 noiembrie – 15 decembrie – Colectarea obiectelor, realizarea felicitarilor, decorarea cutiilor de pantofi

16 decembrie Sarbatoare la Student Plus cu seniorii si voluntarii – program de colinde si mesaje de Craciun, impachetarea si ambalarea cadourilor in cutii de pantofi

17 decembrieVizita la Biserica Internationala a solicitantilor de azilprogram de colinde si cadouri pentru tinerii azilanti

19 decembrieVizita la Centrul de Refugiati program de colinde si cadouri pentru copii

Contributiile pot fi sub forma de obiecte ( dulciuri, sosete, caciula, fular, manusi,  obiecte igiena personala: sapun, periuta de dinti, pasta de dinti, spuma de ras, sampon, maieu, tricou, pijama, felicitare de Craciun), donatii in bani (CUI 11930157, Cont bancar LEI: RO35 BRDE 360 SV0675 315 3600, BRD TIMISOARA), sau implicare in strangerea si ambalarea cadourilor.

Contact:

Fundatia Student Plus

blv. Take Ionescu 40

0256 494390

office@studentplus.ro, office@voluntar-timisoara.ro

 

Mesajele sunt inchise.