+ Voluntar pe internet
Twitter icon

Voluntar pe twitter

Facebook icon

Pasi de urmat
Formular de intentie
CV model europass
Scrisoare de motivatie
top
Jurnalul unui voluntar SEV
bottom

April 9, 2011 | In: , ,

09.04.2011

Lisabona, Portugalia

Acum cateva luni bune s-a publicat un articol in care se anunta cu multa bucurie ca voi pleca in Portugalia sa fac voluntariat.

Timpul a trecut asa repede. Nici nu imi vine sa cred ca sunt aproape 3 saptamani de cand sunt in Portugalia. Uneori am impresia ca au trecut numai 3 zile, iar alteori am impresia ca au trecut 3 luni. Sentimentele mele oscileaza permanent. Dar este normal!!!!

Uneori ma simt foarte fericita. Portugalia este o tara superba, oamenii sunt extrem de prietenosi iar vremea este excelenta. Alteori ma simt trista. Uneori simt dorul de casa, sa aud limba, sa fiu cu familia si prietenii mei. Dar sentimentele de tristete nu dureaza foarte mult. Ma gandesc imediat la motivul pentru care am venit in Portugalia si totul devine mai roz.

Primele zile au fost cele mai grele. Am fost nevoita sa ma adaptez la un nou stil de viata,  la o alta mentalitate, sa ma obisnuiesc cu o noua limba. Cel mai bun lucru pe care l-am putut face a fost sa fiu cat mai deschisa, sa accept cu usurinta orice schimbare din jurul meu.

Intr-adevar socul cultural poate sa te faca sa te simti un pic mai stingher. Trebuie doar sa inveti din alte culturi si din nou intervine ce am spus mai spus. Sa fii cat mai deschis si tolerant. Romanii au un mod de a face unele lucruri, slovenii,polonezii, portughezii, au alt fel. Dar aceasta nu inseamna ca suntem mai prejos. Trebuie doar sa ne acceptam asa cum suntem.

In ciuda unor mici probleme de acomodare in primele zile, totul a decurs perfect. Am inceput orele de portugheza, sunt implicata in multe activitati in timpul saptamanii, iar in weekend ma pot relaxa si sa fac cea ce imi place. Am fost chiar si la satul unde voi lucra, incepand cu luna mai. Prima impresie a fost foarte favorabila. Oamenii de acolo sunt foarte primitori si harnici. O sa fie o placere pentru mine sa stau acolo. Cu copiii am avut putin contact. Inca nu pot da un pronostic dar sper sa decurga totul foarte bine.

O sa va tin la curent cu noutatile!

In loc de incheiere vreau sa dau cateva sfaturi utile pentru vitorii voluntari SEV:

– fiti tot timpul deschisi

– sa nu va sperie socul cultural

– fiti optimisti

– fiti muncitori

– fiti spotani

– fiti creativi

Acestea sunt cateva cuvinte care mi-au tot fost repetate. Acum daca stau mai bine sa ma gandesc, asa si este.

  • Tags:


2 Mesaje to Jurnalul unui voluntar SEV

Avatar

rodica

April 10th, 2011 at 10:37 am

excelent, asa trebuie sa gandeasca orice tanar; trebuie sa fi optimist si sa doresti sa faci ceva in viata!

Avatar

bobo

April 10th, 2011 at 10:44 am

Felicitarii!!! 🙂