+ Voluntar pe internet
Twitter icon

Voluntar pe twitter

Facebook icon

Pasi de urmat
Formular de intentie
CV model europass
Scrisoare de motivatie
top
Ne poate ajuta voluntariatul in perioadele economice dificile?
bottom

September 23, 2011 | In: , , , ,

Un raport lansat in cursul lunii septembrie a.c. in cadrul Conferintei Nationale SUA pe tema Cetateniei Active (National Conference on Citizenship, NCoC) considera ca statele cu niveluri mai ridicate de angajament civic sunt mai rezistente intr-o recesiune economica. Raportul identifica cinci masuri de angajament civic – participarea la intruniri, ajutorarea vecinilor, inregistrarea la vot, voluntariatul si participarea la vot – care par sa protejeze impotriva somajului si sa contribuie la intarirea economiei.

Raportul invita liderii comunitatii de afaceri sa foloseasca rezultatele studiului intr-o dezbatere publica cu privire la modul in care sanatatea civica poate ajuta la imbunatatirea economiei.

“Analiza noastra ar trebui sa serveasca ca o chemare la actiune pentru fiecare comunitate din America”, a declarat Michael Weiser, presedinte NCoC. “Exista tot mai multe dovezi cu privire la legatura dintre capitalul social si rezilienta economica, si credem ca analiza noastra prezinta corelatiile puternice pentru modul in care sanatatea civica a unei comunitati poate ajuta in perioadele economice dificile. ”

Raportul NCoC, “Sanatatea civica si somajul: Poate acest parteneriat sa consolideze economia?” a analizat cei cinci indicatori civici enumerati mai sus, in comparatie cu opt indicatori economici si a gasit corelatii puternice si pozitive intre angajamentul civic si rezistenta economica unui stat .

Dintre acesti cinci indicatori de sanatate civica, colaborarea si ajutorarea vecinilor a fost factorul cel mai important in predictia rezistentei economice, intrucat o crestere de 1% in activitatea de intrajutorare a vecinilor a fost asociata cu o scadere de 0,256% a ratei somajului. Participarea la sedintele publice a aparut ca al doilea factor in ordinea importantei, urmata de voluntariat si de inregistrarea la vot.

Raportul NCoC a constatat ca statele cu cele mai ridicate rate de voluntariat si de lucru cu vecinii, Alaska, Iowa, Kansas, Minnesota si Dakota de Sud au avut cea mai mica crestere a ratei somajului intre 2006 si 2010. Iar statele cu cele mai mici rate de voluntariat si de lucru cu vecinii, Alabama, California, Florida, Nevada si Rhode Island au avut cea mai mare crestere a somajului.

Rezultatele raportului se bazeaza pe analiza datelor cu privire la viata civica furnizate de sondajul national lansat de NCoC, de Corporatia Nationala pentru Servicii Comunitare, Biroul de Recensamant al SUA si Departamentul de Statistica a Muncii.

Concluziile raportului nu sunt definitive si vor face in viitor obiectul cercetarii si dezbaterilor publice, dar iele includ mai multe observatii cu privire la modul in care sanatatea civica poate promova rezistenta economica:

• Participarea la societatea civila poate dezvolta abilitatile, increderea, si competentele care cresc capacitatea de angajare a cetatenilor si consolideaza  retelele care ii ajuta sa gaseasca locuri de munca. 59% de voluntari cred ca serviciul de voluntariat le va imbunatati sansa de a gasi locuri de munca pentru ca ii ajuta sa dobandeasca noi aptitudini, pentru ca le largeste reteaua de contacte profesionale, sau ambele.

• Participarea la societatea civila raspandeste informatii.Voluntariatului, participarea la intruniri, lucrul impreuna cu vecinii la rezolvarea problemelor comunitatii sunt modalitati valoroase de a invata despre problemele locale, si care ii ajuta pe cetateni sa se implice in responsabilizarea administratiei si guvernului, oferind in acelasi timp oportunitati de noi locuri de munca si relatii de afaceri.

• Comunitatile cu societatile civile puternice sunt mai susceptibile de a avea o buna guvernare. Cetatenii activi si organizati pot cere si promova o buna guvernare, si vor fi parteneri in abordarea problemelor publice. De exemplu, statele cu nivel ridicat de angajament civic au mai mari performante in scolile publice, indiferent de datele demografice, de cheltuieli si de alti factori.

“Angajarea civica este mai mult decat un exercitiu de bun-simt, este vorba despre legaturile umane si consolidarea increderii. Sunt trasaturile care au facut din aceasta tara-SUA-o tara de inovatori, conducand la expansiunea capitalului economic si social”.

In tara noastra, temele responsabilitatii civice si voluntariatului sunt abordate mai ales de catre reprezentantii societatii civile si patrund timid in sistemul de educatie. Pasi se fac, insa luptele inutile pentru putere ale clasei politice si schimbarile numeroase in structurile fundamentale ale societatii distrag atentia de la problemele importante si ingreuneaza procesul de maturizare a societatii.

Te-ai gandit vreodata ce inseamna sa fii voluntar, sa vrei sa daruiesti o parte din timpul si eforturile tale pentru a transforma un vis sau o idee in realitate? A fi voluntar inseamna in primul rand sa faci bine fara a astepta o rasplata materiala. Sa imparti din timpul tau pentru a-i ajuta pe altii, sa nu fii indiferent, ba dimpotriva – sa iei atitudine si sa te implici. Astfel poti contribui la schimbarea in bine a societatii in care traiesti.

 

  • Tags:

Mesajele sunt inchise.